L ' a u t o r

Miquel Martín i Serra (Begur, 1969) és escriptor i llicenciat en Filosofia. 

Es va iniciar en el món de la literatura el 1994 en guanyar el prestigiós premi Joan Fuster per a autors joves, al qual van seguir, entre d’altres, els premis Solstici, Manuel de Pedrolo i Romà Comamala. El 2018 va ser finalista del premi Just Manuel Casero amb la novel·la La drecera.

Com a narrador ha publicat el recull de contes Hi ha amors que maten (Columna, 1996) i les novel·les L’estratègia de la gallina (Columna, 2001, finalista del premi Ramon Llull), Cabells de Medusa (CCG Edicions 2007), Dictadors de butxaca (Prosa, 2007, premi Jaume Maspons i Safont) i El riu encès (El Cep i la Nansa, 2017).
El 2012, després d'un intens treball de recerca i documentació, va aparèixer Llegendes de mar de la Costa Brava (Edicions Sidillà) amb il·lustracions de Llenas Llensa, i el 2019 el volum Llegendes de nit (Sant Joan, Tots Sants i Nadal), amb il·lustracions de David Granato.
Ha aplegat els seus articles literaris en el volum Proses reposades, prologat per Toni Sala (Col·lecció Josep Pla. Diputació de Girona, 2017).

Imparteix tallers d'escriptura creativa i ha conduït diversos club de lectura. Fa recerca en els camps de la llengua oral i la cultura popular, temes sobre els quals ha publicat diversos articles i el llibre Converses amb en Xico Florian, conjuntament amb Pere Molina.

Ha col·laborat, amb d'altres autors, en els volums Els pobles perduts, Els pobles oblidats i Els pobles perduts del Pirineu, així com en el llibre La Costa Brava 1925. Àlbum guia (Edicions Sidillà).
Ha publicat diversos articles i estudis sobre literatura, especialment sobre Joan VinyoliPrudenci Bertrana, Josep Pla, Mercè Rodoreda, Víctor Català, Gaziel o Montserrat Abelló. Ha organitzat diferents activitats per divulgar l'obra d'aquests autors, juntament amb l'actriu Olga Cercós.
És l'autor de l'estudi preliminar i les propostes didàctiques de Vent d'aram (Edicions 62, 2015), lectura prescriptiva de Batxillerat. I ha publicat "Les influències filosòfiques en la poesia de Vinyoli" dins el volum Joan Vinyoli i la poètica postsimbolista (L'Avenç, 2016). El 2019 va rebre el Premi Recvll de retrat literari per Joan Vinyoli, el gall salvatge.
Ha col·laborat també en el llibre Mig Europa cau. Impressions de Josep Pla sobre la Gran Guerra amb l'escrit "Un de Begur. Es Miner i l'enfonsament del Palermo" (Fundació Josep Pla, 2017).
Juntament amb Esther Suriñach, del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, va crear a principis del 2011 la Vinoteca, un maridatge entre textos literaris i vins. L'activitat està conduïda pel mateix escriptor, un sommelier i l'actriu Olga Cercós, que recita els textos.

Escriu habitualment al diari AraDiari de Girona, i a les revistes Gavarres i Revista de Girona, entre d'altres mitjansHa publicat també articles a El Punt-Avui, La Vanguardia, Revista de Catalunya i Descobrir Catalunya.  És membre de l’Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.
És l'escriptor de capçalera de la biblioteca de Palafrugell.

Foto: S. Ruiz