7 d’abril de 2014

Berenar literari

           Cada any em sorprèn i m’admira el poder de convocatòria i d’organització de la gent de la llibreria El Cucut de Torroella de Montgrí. Pels volts de Setmana Santa, la Maria Teresa Calabús i el seu equip engeguen la maquinària i són capaços de mobilitzar escriptors, editors, il·lustradors, agents, fins i tot altres llibreters, i gent diversa del món literari per reunir-los tots –en pau i harmonia– en un berenar. Vull dir que, tot plegat, té un mèrit inqüestionable, perquè rarament ensopegues amb tanta gent del teu àmbit professional en cap dels actes que s’organitzen, siguin presentacions, conferències, simposis, premis o qualsevol parafernàlia oficial. 
            Entre brunyols i altres productes locals, fent equilibris per no vessar el gotet de vi de l’Empordà, entres i surts de la llibreria i et passeges per les carpes instal·lades al llarg del carrer. La fas petar amb alguns lectors, dediques algun llibre i, sobretot, converses amb els col·legues de ploma i patiments, alguns dels quals potser només veus aquell dia o per Sant Jordi. També et trobes amb editors, actuals, passats o futurs (que al cap i a la fi, en un país tan petit, sempre acabem coincidint) i pots valorar la vida del teu últim llibre, fer tractes o parlar de projectes en un ambient més distès i relaxat. Durant tota la tarda, se succeeixen les actuacions musicals, les lectures, parlaments diversos i, en general, es respira una sensació de comoditat, de calidesa casolana, com si ningú no s’agafés més seriosament del que cal.
“Conservem la idea romàntica de la llibreria com un lloc de pas i de trobada entre lectors i escriptors”, vaig llegir que havia dit la mestressa d’El Cucut. Sí, de fet, les llibreries haurien de contribuir a crear aquesta complicitat entre lector i escriptor, sobretot a través de la tasca impagable del llibreter a l’hora de recomanar llibres, de difondre aquells que paguen la pena i que sovint estan més allunyats dels circuits comercials i dels interessos dels grans grups editorials. I també gràcies a la feina de dinamitzadors culturals que moltes llibreries han exercit al llarg d’aquests anys, com ara La Siglantana de la Bisbal, l’Altell de Banyoles, la Mediterrània de Palafrugell, la Vitel·la de l’Escala o la Llibreria 22 i la Ulyssus de Girona, per posar alguns exemples de les nostres comarques.

El berenar literari d’aquest any serà el proper dijous 17 d’abril, dijous sant, data que ja sembla de referència. Que la literatura ens agafi confessats, doncs.

Diari de Girona, 6 d'abril de 2014