24 de maig de 2011

Els de sempre


Durant aquestes eleccions municipals, que pel bé de tots conclouen avui, s’ha parlat molt de la pugna per l’Ajuntament de Barcelona, en gran part perquè TV3 continua sent una televisió (pública) tremendament centralista. S’ha parlat de possibles pactes, d’enquestes... i potser no gaire o no prou de la inquietant presència de l’extrema dreta. Recordo ara mateix un article de Quim Monzó i un altre de Jordi Puntí, que anaven dirigits sobretot contra Plataforma per Catalunya de Josep Anglada, exmilitant de Fuerza Nueva i del Frente Nacional de Blas Piñar, és a dir, un feixista.
Però la cosa, desgraciadament, no acaba amb la demagògica xenofòbia de Plataforma per Catalunya i els seus –còmics si no fossin tan perillosos– vídeos. Partits com el Moviment Social Republicà, cadells de Le Pen, han aconseguit presentar llistes a tres municipis de les comarques gironines: Roses, Salt i Palafrugell.
El que no se li pot negar a l’extrema dreta és la seva capacitat de renéixer sota sigles i màscares diverses per vendre’ns el mateix contingut de sempre. Sembla que no hi són, que han desaparegut o que han esdevingut un reducte anecdòtic, però només cal que olorin la carnassa perquè revifin com els carronyaires. Heus aquí, doncs, el seu oportunisme i la seva força, basats sobretot en la capacitat de manipulació, en el populisme exaltat i en una manca d’escrúpols que els permet qualsevol maniobra. Són hàbils en treure suc dels moments crítics, com els que ara patim, i són especialment hàbils en explotar les febleses de la gent: les pors, les inseguretats i, per damunt de tot, la ignorància. Són eficients, també, en aprofitar els buits de poder, el descrèdit i la pèrdua de confiança en els polítics, així com l’apatia que ha impregnat bona part de la societat. I són rotunds i cínics en assenyalar els culpables de tot plegat: els immigrants. No és casual, doncs, que tant PxC com el MSR es presentin a poblacions amb un alt índex d’immigració. Davant el caos i la incertesa, davant la complexitat de problemes, aquests partits s’exhibeixen com l’única alternativa possible, com els grans salvadors, una mena de messiànics il·luminats (el llenguatge altisonant i deliberadament profètic sempre els delata). A partir d’aquí, ja sabeu fins a on poden arribar.
Dit això, que ningú no ho oblidi tampoc el discurs simplista, radical i xenòfob que durant aquesta campanya electoral està venent sense vergonya el Partit Popular. I emfatitzo que no l’oblidem perquè si l’extrema dreta continua existint és, en gran part, per una manca crònica de memòria. 

Diari de Girona, 22 de maig de 2011Cap comentari: