1 d’abril de 2011

Narrar-se per existir


Malgrat els temps incerts que corren i ens recorren, els escriptors Judit Pujadó i Xavier Cortadellas s’han llançat a l’apassionant aventura de crear i fer créixer una editorial, Edicions Sidillà, amb seu a La Bisbal d’Empordà. Els motius són prou clars: un desig que ve de lluny i un amor insubornable per la literatura. I tal com expliquen al pròleg de Tombes i lletres: “Hi ha coses a la vida que no es poden posposar eternament perquè al final et queden a dins com una nosa”.
Debuten amb un llibre ambiciós, refinat, contundent i ostensible com les tombes dels autors que hi apareixen retratades (magnífiques fotografies de Judit Pujadó i Eduard Punset). Tombes i lletres: 41 autors vius conversant amb 41 autors morts, buscant la complicitat, l’empremta, la proximitat territorial, l’agraïment. Des dels clàssics als contemporanis, 82 autors d’arreu dels Països Catalans, tots ells part del nostre llegat literari, de la memòria de les paraules. Melcior Comas ho expressa a la perfecció en el seu text: “Els cementiris només ens poden parlar de la vida, es vulgui o no són murs de contenció contra allò inespecífic, mut, contra la mort com a no-res definitiu i sense traça visible: no en va les paraules ciment i cementiri tenen parentiu etimològic. I molt sovint les paraules saben més que nosaltres...”
Pujadó i Cortadellas ho tenen claríssim quan els demano les raons d’aquesta obra tan singular: “Vam decidir començar amb aquest llibre, que si tot va bé tindrà un segon volum, perquè ens estimem la literatura i perquè ens va semblar que el millor homenatge, com va fer Cees Noteboom a Tumbas de poetas y pensadores, que es pot fer als escriptors que ens han precedit és convidar els actuals a escriure d’ells”. Tota una declaració d’intencions, que d’alguna manera ja insinua la línia editorial que vol seguir Edicions Sidillà, que pren el seu nom d’un poble perdut, abandonat fa centúries: “Ens interessa especialment incidir en l’imaginari català. Abans cada persona contribuïa a relatar la pròpia història petita i quotidiana, que és com es conforma també la gran història. Narrar-se era existir. Hem deixat de ser narradors per ser espectadors”. Per això el proper títol serà una reedició ampliada, dins la col·lecció la Talaia, de l’esgotat El poble dels Centfocs. Llegendes de les Gavarres de Xavier Cortadellas i Albert Llenas, un recull de més de cent testimonis de persones que van viure a les Gavarres, un altre món desaparegut. Un dels altres objectius de la nova editorial serà també traduir alguns autors que encara no es poden llegir en català.
Fer-se un lloc en l’atapeït i competitiu panorama editorial català no serà gens fàcil, però, com deia el poeta, “Tot està per fer i tot és possible”. I sentit les paraules dels editors d’Edicions Sidillà aquesta sensació es reforça i s’intueix una alenada d’aire fresc: “No volem editar molts llibres, només llibres en els que creiem. Hi ha bons autors i bons editors. Hi ha pocs lectors. Hem de sumar més complicitats”.
Tombes i lletres es presenta avui a la llibreria 22 de Girona amb la participació de l’escriptor i periodista Narcís-Jordi Aragó, l’editor Xavier Cortadellas i l’actriu Olga Cercós, que llegirà alguns fragments de l’obra.


 La Vanguardia, 1 d'abril de 2011